DEFINICIÓ DE TEMES



 © Juan López

DEFINICIONS MÉS COMUNS DELS TEMES PER A CONCURSOS:

ABSTRACTO / TA

RAE vigésima edición de 1984(Del lat. abstractus.). 3. Dícese del arte y de los artistas que no pretenden representar seres o cosas concretos y atienden solo a elementos de forma, color, estructura, proporción, etc

BODEGÓN

También conocido como naturaleza muerta, es una obra de arte que representa animales, flores y otros objetos, que pueden ser naturales (frutas, comida, plantas, rocas o conchas) o hechos por el hombre (utensilios de cocina, de mesa o de casa, antigüedades, libros, joyas, monedas, pipas, etc.) en un espacio determinado.  Se sirve normalmente del diseño, el cromatismo y la iluminación para producir un efecto de serenidad, bienestar y armonía.

FOTOMONTAJE

FOTOMONTAJE (también montaje fotográfico o simplemente montaje) es un procedimiento o método y también una técnica de fotografía. El término se aplica al proceso y al resultado de crear una ilustración compuesta de otras, una especie de collage. Esta composición puede realizarse mediante recortes de otras ilustraciones juntando un cierto número de ellas.

MACRO

MACRO Técnica fotográfica de reproducción de objetos a escala 1:1 o mayor. Se emplean lentes de aproximación, tubos de extensión, fuelles, anillos inversores, y objetivos especialmente diseñados para macro fotografía. 

Macro significa grande. La macro fotografía es, por lo tanto, una rama de la fotografía en la que el elemento fotografiado resulta “grande” en la foto, igual de grande que en la vida real o más grande. Por ejemplo si el tamaño de una hormiga en la foto es igual o más grande que su tamaño en la vida real, ésa es una foto Macro.

LENTES DE APROXIMACIÓN: Lentes accesorias que permiten reproducir objetos a distancias muy cortas. La calidad de la imagen obtenida con estas lentes no es muy alta.


MARINAS

MARINAS Se conoce como marina o pintura de marinas, a cualquier forma de arte figurativo (pintura, dibujo, grabado y escultura) cuya inspiración principal es el mar. Además de las representaciones a mar abierto, de batallas navales o de tipos de embarcaciones, pueden incluirse en este género las estampas de lagos, ríos y estuarios, escenas de playa, etc.


Aunque no es un género pictórico de primer orden (según cánones jerárquicos academicistas de origen francés), tuvo un especial desarrollo en Europa entre los siglos XVII y XIX.

Una clasificación básica con motivos marinos (en función del espacio-tema representado) quedaría así: marinas de alta mar,  de costa, marinas portuarias y de embarcadero, marinas de playa, balneario y paseo del mar, marinas de ría y canal, marinas panorámicas, retratos de barcos y estampas, marinas históricas.



MINIMALISTAS

La fotografía minimalista es una forma de fotografía que se distingue por su extrema y austera simplicidad.​ Hace hincapié en la sobriedad y se centra únicamente en el menor número de objetos en el proceso de composición. 

MONOCROMO

Una obra blanco y negro yendo del gris más oscuro (negro) al gris muy claro (blanco) es una obra monocromo con los diferentes matices de grises.

Una obra blanco y negro, girando íntegramente en un solo color, quedará como una obra monocromo y puede figurar en la categoría blanco y negro; esta obra puede ser reproducida en blanco y negro en el catálogo de un salón bajo Patrocinio FIAP. 

Por el contrario una obra blanco y negro modificada por un viraje parcial o el añadido de un color se convierte en una obra color (policromo) debe figurar en la categoría color; esta obra necesita la reproducción en color en el catálogo de un salón bajo Patrocinio FIAP. 

NATURA (Definició color o monocrom FIAP)

Les imatges utilitzades en competicions Fotografia Natura es poden dividir en dues categories : Natura i Vida Silvestre. 


Les imatges a la secció Natura han de complir la definició de la naturalesa anterior i poden incloure com a tema central paisatges, fenòmens meteorològics, geològics i d’organismes existents com a tema principal. Això inclou imatges de animals que es troben en ambients controlats com zoològics, jardins botànics, aquaris, i qualsevol altre recinte en que els animals depenen totalment del esser humà per la seva alimentació. 

FIAP (Federación Internacional de Arte Fotográfico)

La fotografia de natura es limita a la utilització del procés fotogràfic per descriure totes les branques de la història natural, amb excepció de l'antropologia i l'arqueologia, per la qual cosa qualsevol persona ha de ser capaç d'identificar el subjecte fotografiat i certificar la autenticitat. La història explicada per una fotografia s’ha de considerar més important que la qualitat pictòrica, mantenint una alta qualitat tècnica. Les imatges no han de contenir elements humans, excepte quan aquests elements humans formen part integral dels subjectes naturals, com pot ser el cas de les òlibes o cigonyes en el seu entorn o quan aquests elements humans descriuen les forces de la naturalesa, com pot ser els efectes dels huracans o sismes submarins. Marcadors científics o collarets usats pels animals salvatges són admissibles. No es permet plantes híbrides de creació humana, plantes cultivades, animals retornats al món salvatge, animal domèstic o espècimens dissecats, així com qualsevol altra forma de manipulació que alteri la veritat del registre fotogràfic. 


No s’autoritza l’ús de tècniques afegint, restaurant o eliminant elements pictòrics, excepte el reenquadrament. S'admeten les tècniques que milloren la presentació de la fotografia sense canviar la naturalesa de la història o el contingut pictòric o alterar el contingut de l'escena original, incloent el HDR, l’apilat d’enfocament i la sobre o subexposició. També estan permeses les tècniques que eliminen elements afegits per l'aparell, com partícules de pols i el soroll digital. No s’admeten fotografies preparades. Tots els ajustos autoritzats han de semblar naturals. Les imatges en color es poden convertir a monocrom. Les imatges infraroges, tant si son captures directes o derivats, no estan permeses. 

NOCTURNA

La fotografia nocturna es refereix a l’activitat de capturar imatges a l’aire lliure a la nit, entre el capvespre i l’alba. S’admet la utilització d’il·luminació artificial i/o utilitzar una exposició llarga per donar a una pel·lícula fotosensible o a un sensor suficient temps per captar la imatge desitjada. 


La fotografia nocturna és un tipus de fotografia que es sol fer quan hi ha una insuficiència de llum, més concretament durant la nit. 


No està permès fer fotomuntatges que alterin la escena original en el moment de ser captada, (com canviar cels, afegir o treure estels, muntanyes, arbres, etc). Per tant, no es permeten tècniques que afegeixin, reubiquin, reemplacin o eliminin qualsevol element de la imatge original. Les imatges en color poden convertir-se a monocrom


PICADO o CONTRA-PICADO

La fotografía en modalidad de "picado" se refiere a una técnica en la que la cámara se coloca por encima del sujeto o elemento fotografiado, de manera que la perspectiva se inclina hacia abajo, dando una sensación de poder, superioridad o vulnerabilidad al objeto o persona retratada.

Por otro lado, la fotografía en modalidad de "contra-picado" hace referencia a una técnica en la que la cámara se coloca debajo del sujeto fotografiado, de manera que la perspectiva se inclina hacia arriba, dando una sensación de inferioridad, vulnerabilidad o grandeza al objeto o persona retratada.
Ambas técnicas de fotografía pueden ser utilizadas para transmitir diferentes emociones y sentimientos, dependiendo del efecto que se quiera lograr en la imagen final.

REPORTAGE (Definició FCF).

REPORTATGE: Es consideren fotografies de reportatge aquelles imatges amb contingut informatiu i d’impacte emocional, incloent interessos humans, documentals, esports, notícies locals. 


El valor del contingut de la imatge ha de tenir prioritat sobre la qualitat pictòrica. En honor a la credibilitat, les imatges de reportatge no han de tergiversar la realitat. No està permès fer muntatges i, per tant, la imatge ha d'estar feta d'una única presa. No es permet cap alteració o manipulació de la imatge, inclosa qualsevol tècnica que afegeixi, reubiqui, reemplaci o elimini qualsevol element de la imatge original. Únicament es permet retallar, canviar la grandària, la il·luminació, aclarir/enfosquir i restablir el color original (retocs mínims per millorar la qualitat de la imatge). Les imatges en color poden convertir-se a monocrom. 


No estan permeses fotografies de retrat d’estudi, ni cap fotografia que no ens permeti contextualitzar el contingut informatiu de les imatges 


RETRATO



STREET PHOTO (Fotografía de Calle)

Es una rama de la fotografía artística que graba escenas en lugares públicos (calles, parques, restaurantes, tiendas, museos, bibliotecas, aeropuertos, estaciones de tren, autobús y metro, etc.). 

El tema principal es la gente, en reposo o en movimiento, solo o con otros, va sobre las actividades cotidianas de la vida (a pie, sentado, de pie, esperando, leyendo, comiendo, hablando, escuchando, reír, soñar despierto, saludo, despedida, trabajar, jugar, ir de compras, el arte de ver, turismo, etc). 

STREET PHOTO (definició FCF)

CARRER: És la fotografia protagonitzada per la condició humana en llocs públics. Requereix la presència d'un carrer i/o d'un entorn urbà. Encara que les persones en general són el principal subjecte en aquest marc fotogràfic, l'absència de persones, la seva petjada o elements propis d'entorns urbans amb caràcter estètic o de denúncia poden aparèixer. 


Composició i oportunitat són els aspectes clau d'aquest gènere. L'objectiu fonamental de la fotografia de carrer és la creació d'imatges en un moment clau o decisiu. La fotografia de carrer es pot centrar en mostrar emocions, així com en el registre de la història des de baix des d'un punt de vista emocional. 


La major part del que es considera, estilísticament i subjectivament, com fotografia de carrer per antonomàsia, es va fer en l'època que abasta des de final del segle XIX fins a finals de 1970; un període que va veure l'aparició de càmeres lleugeres que van permetre la fotografia espontània en llocs públics. 


No està permès fer muntatges i, per tant, la imatge ha d'estar feta d'una única presa. No es permet cap alteració o manipulació de la imatge, inclosa qualsevol tècnica que afegeixi, reubiqui, reemplaci o elimini qualsevol element de la imatge original. Únicament es permet retallar, canviar la grandària, la il·luminació, aclarir/enfosquir i restablir el color original (retocs mínims per millorar la qualitat de la imatge). Les imatges en color poden convertir-se a monocrom.